Tour de Namur Cyclo

29/04/2023

Tour de Namur Cyclo

Op zaterdag 29 april mogen we spreken van een heuse comeback! De Tour de Namur Cyclo maakt opnieuw zijn opwachting binnen de kalender van de Proximus Cycling Challenge.

De drie oogverblindende routes van de Tour de Namur Cyclo doen je versteld staan van de absolute schoonheid van de Condroz waar de Maas en zijn zijrivieren voor het nodige reliëf en mooie uitzichten zorgen. De streek ten zuiden van Namen met Dinant en Ciney als bekendste stadjes zijn een streling voor het oog en een ware speeltuin voor de wielerliefhebber die houdt van wat klimwerk.

De start en finish van de Tour de Namur Cyclo liggen in Floreffe van waaruit de drie routes van 84 km, 118 km en 160 km je leiden over enkele klassieke hellingen maar vooral ook minder bekende pareltjes uit de Condroz. 

DAGEN
UUR
MIN
SEC

Foto's

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Tour de Namur Cyclo. Deze fotografen hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd onder de deelnemers met hun volledig digitale service en hun redelijke prijzen. Aangezien zij zelf actief zijn als fietsers, hebben ze ook een uitstekend gevoel vanuit het perspectief van de deelnemer.

Na het event kan u hier uw eigen persoonlijke foto’s opzoeken van de Tour de Namur Cyclo 2023.

Ontdek het parcours

De Tour de Namur Cyclo trekt dit jaar zijn startboog op in Floreffe! Starten doen we langs de Samber, met een prachtig uitzicht op de abdij van Floreffe. Vanaf de eerste hectometers meandert u mee met de Samber, de Maas en hun bijrivieren. De ontelbare hellingen in de streek rond Namen geven het ritme van je tocht aan: op en af! Onderweg rij je door enkele van de mooiste dorpen van Wallonië (Celles, Falaën, Sosoye, enz.) en kom je langs vele kastelen en commanderijen, overblijfselen van de vroegere en huidige geschiedenis van Namen en omgeving! Je krijgt er de kans om een “leuke” variant van de Triple Mur de Monty (Lustin) te ontdekken, maar ook zijn kleine broertje een paar kilometer verder: de minder beroemde maar daarom niet minder zware “Gayolle” met gemiddelde stijgingspercentages tot meer dan 10%!

Na dit rijkelijke voorgerecht kan je genieten van de lange en mooie afdaling naar Dinant. Je steekt opnieuw de Maas over en fietst aan de andere kant weer omhoog naar een prachtig uitzicht op Dinant en zijn citadel voordat je het achterland ingaat. Deze reeks van kleine heuvels midden in de velden, ver van de drukke wegen, zal je niet teleurstellen! Een verandering van omgeving en ontspanning gegarandeerd! De laatste moeilijkheid van de dag is de opeenvolging van de heuvels van Besinne en Guinguette. Eens de top van Guinguette bereikt, kan je je makkelijk laten “bollen” over een asfalt dat een biljarttafel waardig is, tot aan de finish.

De strafste durvers die zich aan het 160 km lange parcours wagen, rijden rond het prachtige Domaine de Chevetogne, temidden van velden en bossen, tussen Ciney en Rochefort, voorbij kastelen en vergeten boerderijen en wie weet kunnen zij het in snelheid opnemen tegen… een struisvogel!

84km

Start&finish: Floreffe
+1250m

Côte de Marlaires

Côte du Bois de Marlagne

Variante Triple Mur de Monty

Col de Ronchinne

La Gayolle

Fond de Rostenne

Les Hayettes

Chertin

Bois du Grand Tiyou

Côte de Besinne

Guinguette

118km

Start&finish: Floreffe
+1750m

Côte de Marlaires

Côte du Bois de Marlagne

Variante Triple Mur de Monty

Col de Ronchinne

La Gayolle

Côte de Boisseilles

Côte de Sorinnes

Rondchêne de Neffe

Chemin des Censes

Les Hayettes

Chertin

Bois du Grand Tiyou

Côte de Besinne

Guinguette

160km

Start&finish: Floreffe
+2250m

Côte de Marlaires

Côte du Bois de Marlagne

Variante Triple Mur de Monty

Col de Ronchinne

La Gayolle

Bois des Cresses

Féroule

Bois des Tailles

Le Grand Virage

Côte de Boisseilles

Côte de Sorinnes

Rondchêne de Neffe

Chemin des Censes

Les Hayettes

Chertin

Bois du Grand Tiyou

Côte de Besinne

Guinguette

Online inschrijven (t.e.m. vrijdag 28 april)

Parcours gekozen? Prima! Hieronder vind je alle tarieven voor de Tour de Namur Cyclo.

Afstanden

84 km

118 km

160 km

Voordeeltarief (t.e.m. 16/04/2023)   

€ 17

€ 19

€ 21

Standaard tarief (na 16/04/2023)     

€ 20

€ 22

€ 24

Vroeg inschrijven loont de moeite!

Spring mee met de vroege vlucht en schrijf je in vóór 17/04/2023, zo zit je in de ontsnapping en geniet je van een voordelig tarief.

Opgelet: Bij je inschrijving wordt er €5 waarborg toegevoegd voor het gebruik van je kaderplaatje. Je krijgt deze waarborg terugbetaald bij aankomst of kan het inruilen voor een originele T-shirt.

Leden van Cycling Vlaanderen/FCWB kunnen steeds aan het voordeeltarief inschrijven.

Schrijf je liever ter plaatse in?

Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje. De inschrijvingsstand in Floreffe is geopend op zaterdag 29 april:

 • 160 km: 7u30 – 9u
 • 118 km: 7u30 – 10u
 • 84 km: 7u30 – 11u

Groepsinschrijvingen (t.e.m. zondag 16 april – 23u59)

Wil je samen met collega’s en vrienden de uitdaging aangaan? Dan kan je als groep inschrijven tot en met zondag 16 april.

Praktische info

De organisatie voorziet voldoende parking in de nabijheid van start en aankomst. Op deze manier kan je veilig je wagen parkeren.

  • Parking 1 – Materne : Allée des Cerisiers, 1 – 5150 Floreffe
  • Parking 2 – PailleTech : Rue de la Glacerie 7, 5150 Floreffe
  • Parking 3 – Institut Saint-Berthuin : Fond de Malonne 129, 5020 Namur


Vanaf de parkings bereik je de start het gemakkelijkst via het pad langs de Samber!  

Start/finishlocatie
Centre Sportif de Floreffe
Rue Joseph Hanse 6
5150 Floreffe

Starturen

 • 160 km: tussen 7u30 – 9u
 • 118 km: tussen 7u30 – 10u
 • 84 km: tussen 7u30 – 11u

De officiële sluiting van de finish is voorzien om 16u30.

 • Een uitgebreide bevoorrading aan elke controlepost*
 • Gratis koffie bij de start
 • Technische bijstand & depannagedienst onderweg
 • Medische service aan iedere bevoorrading en aan de start/finish
 • Kadersticker met vermelding van hellingen en bevoorradingen
 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start/finishlocatie
 • Bepijld parcours met perfecte signalisatie
 • Bewaakte fietsenstalling
 • Kleedkamers & douches
 • Een gezellige après bike na de finish

Scan & ride

Schrijf online in en ontvang je ticket via mail. Zo kan je meteen je kaderplaatje afhalen bij vertoon van je ticket aan de Scan & Ride balies en hoef je niet meer van de fiets!

Daginschrijving

Schrijf je liever ter plaatse in? Plaats dan zeker je fiets in de beveiligde fietsenstalling!

De inschrijvingsstand is geopend op zaterdag 29 april 2023.

 • 160 km: 7u30 – 9u
 • 118 km: 7u30 – 10u
 • 84 km: 7u30 – 11u

Geniet tijdens je tocht van uitgebreide bevoorradingen met sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit.

Aantal bevoorradingen*:

 • 84 km: 1 bevoorrading
 • 118 km: 2 bevoorradingen
 • 160 km: 3 bevoorradingen

*Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje!

De laatste bevoorradingspost sluit om 15u00 uur. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish sluit officieel om 16u30 uur.

Kleedkamers en douches

Kleedkamers en douches worden aangeboden in het Centre Sportif van Floreffe.

Ruil na afloop van je tocht je kaderplaatje in voor €5 waarborg of ruil het in voor een originele T-shirt!

Er wordt ook een gezellige après-bike voorzien waar je even kan nagenieten van je rit.

Pech onderweg?

Er is technische bijstand voorzien bij de start en de bevoorradingen. Geraak je niet tot daar? Bel dan naar het noodnummer dat op de achterkant van je kaderplaatje vermeld staat om beroep te doen op onze mobiele pechverhelping.

Medische bijstand is voorzien bij de start en bij de bevoorradingen. Bij dringende medische hulp bel je uiteraard het noodnummer 112.

Meer info over de overnachtingsmogelijkheden vindt u via volgende toeristische dienst:

Toerisme Namur – https://www.namurtourisme.be/nl/ou-dormir/

FAQ

Dit is mogelijk op eigen initiatief. Neem ten laatste voor 9 april 2023 contact op met info@peloton.be.

Indien je wilt wisselen naar een kortere afstand dan kan je ten laatste voor 9 april 2023 contact opnemen met info@peloton.be. Indien je wilt wisselen naar een langere afstand dan helpen we je graag ter plaatse verder aan de infodesk. Je zal ter plaatse het verschil kunnen bijbetalen.

In dat geval worden de inschrijvingen overgezet naar een volgende editie.

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen.

Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport)arts. Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht.

Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voel je je ziek, moet je hoesten, niezen of heb je koorts? Gezien de huidige gezondheidssituatie raden we je aan om thuis te blijven en niet naar het event te komen.

Respecteer de wegcode en fiets proper

De organisatie en de politie zullen toezien op het respecteren van de wegcode. Overtredingen zullen gescanctioneerd worden. Om het voortbestaan van het evenement niet in het gedrang te brengen, vragen we dus nadrukkelijk om de verkeersreglementen na te leven, geen afval achter te laten, en niet te wildplassen. Wij rekenen op een sportieve ingesteldheid van alle deelnemers.